Joqi Shiatsu therapie Amsterdam Oost

 

 

 

 

 

 

nu boeken

 

tarieven en algemeen

joqi shiatsu therapie

Lente

 

Rond deze tijd (half februari) begint volgens de Chinese Kalender de lente, die energetisch zijn hoogtepunt heeft op 21 maart. De sneeuwklokjes steken hun kop uit de grond en kondigen de lente aan. Je voelt de nieuwe energie!

 

De lente hoort in de Chinese geneeskunde bij het element hout. Het element van een nieuw begin. Een frisse krachtige energie, van ontwaken, geboorte, ontwikkeling en groei.

 

Gezond hout is flexibel en buigbaar. De positieve eigenschap die daarbij hoort is Geduld.

Als het hout sterk is, zijn wij geduldig met ons zelf en anderen. Wij zijn flexibel, tolerant en gul.

Als het hout gezond is zijn we in staat ook in moeilijke situaties ontspannen te blijven en een heldere blik te behouden. Mee te bewegen met de wind, zonder gebroken takken of ontworteld te geraken.

Volgens de Chinese geneeskunde horen bij dit element de orgaansystemen van lever en galblaas. De lever energie wordt beschouwt als diegene die verantwoordelijk is voor het soepele stromen van levensenergie door je lichaam. De lever wordt ook de generaal van het menselijk lichaam genoemd: hij is dapper en slim, verantwoordelijk voor de verdediging en bescherming en voor het bepalen van de strategie om ervoor te zorgen dat de body mind veilig is en zich optimaal kan ontplooien.

 

In onze westerse wereld komt de leverenergie behoorlijk onder druk vanwege de vele invloeden waaraan wij worden bloot gesteld, de vele dingen waarop gereageerd en geanticipeerd moet worden. Dat kan leiden tot een ophoping van spanning en daardoor een minder goede doorstroming van de energie in je lijf en dus minder flexibiliteit in zowel fysieke als mentale zin.

In de lente is de houtenergie en de energie van de lever het krachtigst. Deze tijd van wedergeboorte na de verstilde periode van de winter, laat nieuwe groeicycli beginnen. Het is dan ook een tijd van revitalisatie, nieuwe zin en energie. Maar als de energiesystemen van het houtelement uit balans zijn kan het ook fysieke en mentale klachten versterkt tonen.

Daarom is het nu zaak aandacht te schenken aan deze energie, zodat de intrinsieke behoefte aan groei en start van het nieuwe ook tot uiting en ontplooiing kan komen.

 

Wees geduldig met jezelf, zorg voor jezelf en stop even met rennen om aandacht aan je eigen bodymind te geven.

Hoe voel je je eigenlijk?

Doe iets dat je energie geeft, iets wat je vrij doet voelen en je spirit versterkt.

 

Bij voorbeeld een “ontdek de lente wandeling” of een Joqi Shiatsu behandeling ;-)